Skoči na glavno vsebino

OŠ Franja Malgaja Šentjur

OŠ Franja Malgaja Šentjur

OŠ Franja Malgaja Šentjur

Obisk Požege

Došli nam naši dragi gosti iz Slovenije – to so besede, ki jih v teh dneh tako pogosto slišimo. Naši gostitelji, učitelji in učenci OŠ Emilije Ostojić Požega, z njimi začnejo pogovor z ljudmi, ki jih srečujemo, in s tistimi, s katerimi se pogovarjajo po telefonu. To je seveda le eden izmed načinov, kako pokažejo svojo gostoljubnost, kako zelo veseli so našega obiska. Lep je občutek, da si dobrodošel in tako lepo sprejet od ljudi, ki te  pravzaprav komaj poznajo.

Ko smo se v nedeljo, 7. 4. 2024, v večernih urah pripeljali v Požego, so nas pred šolo pričakali učitelji in učenci. Stiski rok, objemi in tudi solze so nam povedali, da delamo prav, da je naš namen dober – skozi delo ustvarjati nepozabna prijateljstva.

Ta dan je bil v Požegi občinski praznik, zato jih je obiskal tudi naš župan mag. Marko Diaci, a žal je odšel pred našim prihodom. Slavje je potekalo ob tradicionalni hrani in seveda glasbi, naše učenke so se pogumno pridružile in zaplesale kolo.

V ponedeljek je bil prvi delovni dan. Naše in učenke OŠ Požega so predstavile obdobje romantike in ugotavljale, kateri slovenski in srbski jezikoslovci in literati so se v tem obdobju srečevali na Dunaju, kako so sodelovali in vplivali drug na drugega …. Sestavile so tudi kviz o poznavanju obeh držav in ekip.

S svojim obiskom nas je počastil tudi znan sodobni  srbski pesnik Dragan Jovanović Danilov. Prebirali smo njegove pesmi v srbščini in slovenščini. Spoznavali smo, kako se jezik in kultura še danes močno prepletata, gradita mostove med narodi ter spodbujata strpnost, mir in razumevanje.

Medtem ko so učenci sodelovali pri pouku, smo si učiteljice ogledale šolske prostore. Zvečer so  pripravili šolski ples.

V torek smo se v jutranjih urah odpravili v prestolnico Srbije, v Beograd. Ogledali smo si cerkev sv. Save, se sprehodili po Knez Mihajlovi ulici, ki velja za najlepšo v Beogradu. Obiskali smo Muzej iluzij Beograd in se povzpeli na Kalamegdan, od koder je lep razgled na sotočje Save in Donave.

 

Dostopnost